NACOMI Olej rokitnikowy nierafinowany z pipetą 50ml

9.90CHF

Brak w magazynie

SKU 18.01.40.3 Kategorie , , , , , Tag

Opis

Rokitnik to krzew o pięknych, pomarańczowych, kulistych owocach oblepiających jesienią i zimą jego gałązki. Owoce są wyjątkowo bogate w substancje odżywcze.Tłoczony z nich na zimno olej to skondensowane źródło witamin, mikroelementów oraz innych wartościowych składników w tym witamin C, E, F, K, P, witamin z grupy B, karotenoidów czyli prowitaminy A, kwasu foliowego, fitosteroli, flawonoidów, prowitaminy D, garbników i kwasów organicznych. Wśród mikroelementów znajduje się w nim m. in. żelazo, bor i mangan. Zawiera również mieszaninę kwasów tłuszczowych, w tym
nienasyconych kwasów omega-3, omega-6, omega-7 i omega-9.

Witaminy B i C wspomagają odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych.

Znajdujące się w oleju fitosterole i flawonoidy, podobnie jak witamina E, mają silne działanie przeciwutleniające i neutralizują działanie wolnych rodników, dzięki czemu opóźnia się procesy starzenia skóry. Ważne znaczenie mają także garbniki, które działają antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przyspieszają rekonwalescencję po otarciach, ukąszeniach owadów i różnego rodzaju wysypkach. Podobnie działają zawarte w oleju związki fenolowe. Kwasy tłuszczowe nawilżają, zmiękczają skórę oraz zwiększają jej właściwości ochronne.

Sposób użycia:
1. Jako dodatek do kremów lub odżywek.
2. Sam olej, bez mieszania z innymi preparatami — punktowo na wypryski.

INCI: Olej ten zawiera wysoką dawkę wit. E, minerałów oraz flawonoidów i jako nieliczny olej roślinny zawiera wysokie stężenie kwasu tłuszczowego palmityno-oleinowego.

Dodatkowe informacje

Waga0.132 kg

Ostatnio oglądane

Products not found

0
    0
    Your Cart
    Cart is empty